Voorleesweek… Lezen met je oren!

Volgende week start de voorleesweek! 

Voorlezen, dat is lezen met je oren. Of luisteren met je ogen. Het is avonturen beleven met je ogen dicht, en het is met je ogen wijd open meekijken in het boek. Het is niks van het verhaal missen, hoe groot of klein je ook bent, en hoe goed of minder goed je zelf leest. Het is één en al oor zijn. 

Deze Voorleesweek staat luisteren centraal. Want wie goed luistert, leest meer… 

Hondje in de ene hand, Sliepie in de andere. Ze kruipen in bed dicht tegen me aan. Het licht op de gang valt door de open deur op de pagina’s van het boek. Net genoeg om te kunnen lezen en hun een nieuw avontuur van Pluk te vertellen. Ik geeuw. 

Eén verhaaltje in bed, is de afspraak. Ik zet me bij mijn dochters in bed en neem hun mee naar het torenkamertje in de Petteflet. Ik geeuw opnieuw. 

“Mama, jij moet ook in bed. Jij bent ook moe.”, aldus een van mijn dochters. 

Ik lach en lees verder. Een pagina later zijn ze vertrokken richting dromenland. Ik lees nog even verder over Pluk, Aagje en mevrouw Helderder. Gewoon omdat het kan. Ik geeuw nog eens. Een klein halfuur later schrik ik wakker.  

De bovenstaande anekdote (alweer enkele jaren geleden), is waarschijnlijk herkenbaar. Na de hectiek van de dag is het avondlijke voorlezen een moment van rust. Rust voor de kinderen en ons, ouders.  

Ik ben een grote (voor)leesfan. Niet alleen omdat het een deel van het avondritueel is, maar ook omdat het gewoon leuk is. Het is iets dat we weliswaar veel, maar nog niet genoeg doen. 

We kunnen alleen maar vragen om dit vaak te doen. Lezen is niet alleen leuk, het is immers ook goed. Verstandelijkesociale en emotionele vaardigheden worden gestimuleerd. Zo kan een emotionele gebeurtenis zoals de komst van een broertje of een belangrijk moment zoals naar school gaan voorbereid en verwerkt worden aan de hand van een boek… 

Uiteraard bevordert het (voor)lezen hun taalvermogen. De gevolgen voor woordenschat en zinsconstructies zijn bewezen, net zoals het sneller leren schrijven, beter begrijpend lezen, etc. Je vergroot hun leefwereld met de wereld in het boek. Je prikkelt hen en brengt ze flink wat kennis bij. Stimuleer hun fantasie, verzin samen een einde en neem ze mee op een zelfverzonnen verhaallijn.  

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik fan ben is omdat het ook een moment van rust en structuur is. Na een drukke werkdag is het nog even samen nagenieten om vervolgens al dan niet samen in te dommelen. (Voor)lezen hoeft natuurlijk geen exclusieve avondlijke aangelegenheid zijn. Ook overdag brengt het vaak rust en geborgenheid. 

Overdag of ’s avonds, boekjes lezen is een must. Het is het perfecte excuus om je mooiste voorleesstem te laten horen. Schraap je stem, haal het innerlijke kind naar boven en vertel. Het bevordert niet alleen hun taalvaardigheden, maar zonder twijfel ook de band met je kind. Gewoon samen zijn. Even alle zorgen vergeten. Gewoon samen iets doen. Samen lezen. 

Vergeet dus die smartphone, klap dicht die laptop. Neem een dekentje en wat kussens bij de hand, laat ze een leuk boekje kiezen, schraap de stem en dompel je samen onder in een nieuw avontuur. Het is zo simpel, zo eenvoudig, helemaal gratis en geeft zoveel voldoening. 

Reis samen naar een fantasiewereld, klauter over bergen, vlieg door de wolken, ontmoet de wildste dieren en de grappigste wezens. Lach samen, knuffel samen. 

Maak samen plezier. 

Een hele fijne voorleesweek gewenst!

3de leerjaar
Els Van Daele

Allemaal kunstenaar!

Deze week werkten we een lentemandje af. We werkten met papier marche en daarna mochten we schilderen naar vrije keuze, hoe kleurrijker hoe liever dat

Lees meer»

Mega 2024

Beste zesdeklassers Nog eens een online toets. Het onderwerp is ‘Mega’. Uiteraard weten jullie na de lesjes zeker wel wat Mega betekent! En weten jullie

Lees meer»