Zomerlezen…!

Lezen is leuk. Ook in de zomer. Met boeken beleef je avonturen, reis je de wereld over, leer je jezelf en je vrienden kennen, ontdek je de wonderen om je heen. En daar is de vakantie toch voor bedoeld? 

Maar lezen is ook belangrijk. Kinderen die veel lezen, hebben een grotere woordenschat dan kinderen die minder lezen. En met betere leesvaardigheden worden ook de andere schoolvakken makkelijker. 

Dat stopt niet in de vakantie. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomer niet lezen, bij terugkomst op school een daling in leesniveau vertonen. . Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomervakantie niet lezen, bij terugkomst op school een daling in leesvaardigheid vertonen van wel 30%. Kinderen die wél blijven lezen, stijgen juist in leesvaardigheid. Gecumuleerd over de basisschool zou het zomerverlies volgens onderzoek verantwoordelijk kunnen zijn voor 1,5 jaar verschil in leesvaardigheid. Gelukkig is die terugval of zomerdip makkelijk te voorkomen: stimuleer je kind om in de zomervakantie elke dag een kwartier te lezen. Kinderen die wel lekker blijven lezen, stijgen juist in leesniveau.

Daarom willen we de kinderen uitdagen om ook in de vakantie te blijven lezen. Met boekentips, leeskalender en zomerleesbingo wordt thuislezen nog makkelijker en nog leuker! 

Deze boekentips kan je in heel onze school zien hangen…elke leerling van peuter tot zesde leerjaar heeft zijn eigen boekentipvlagje gemaakt. Heel onze school hangt bijgevolg vol met vlagjes fijne boekentips. Zo sluiten we onze zoektocht:” Wie boekt, die vindt!” af met heel veel goesting om te lezen.

Ga thuis op verkenning in je eigen boekenkast. Haal ook nieuwe boeken in huis. Ga naar de bibliotheek. Je kind kan er gratis boeken lenen. En geef natuurlijk zelf het goede voorbeeld. Laat je kind zien dat ook jij geniet van lezen. En neem zeker een kijkje op Zomerlezen Kids: dit initiatief helpt om je kind in de zomer aan het lezen te houden.

Veel zomerleesplezier gewenst!

Weekverslagje

Het was weer een goedgevulde, fijne week. Na een actieve turnles op maandag kwam de fanfare op bezoek met Ozmani als trommelaar. In de namiddag

Lees meer»

Reanimatie op school

Veel mensen krijgen een hartfalen buiten het ziekenhuis. Door reanimatielessen in het basisonderwijs op te starten kunnen al heel wat levens gered worden. Wij zijn

Lees meer»