Vakantie lezen…

Lezen is leuk. Ook in de zomer. Met boeken beleef je avonturen, reis je de wereld over, leer je jezelf en je vrienden kennen, ontdek je de wonderen om je heen. En daar is de vakantie toch voor bedoeld?

Maar lezen is ook belangrijk. Kinderen die veel lezen, hebben een grotere woordenschat dan kinderen die minder lezen. En met betere leesvaardigheden worden ook de andere schoolvakken makkelijker.

Dat stopt niet in de vakantie. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomer niet lezen, bij terugkomst op school een daling in leesniveau vertonen. Kinderen die wel lekker blijven lezen, stijgen juist in leesniveau.

Ga op verkenning in je eigen boekenkast. Haal ook nieuwe boeken in huis. Ga naar de bibliotheek. Je kind kan er gratis boeken lenen.

Enkele lees-tips

 1. Speel onze boeken bingo!
 2. Zien lezen, doet lezen. Geef het goede voorbeeld, door te laten blijken dat je zelf ook graag leest.
 3. Hebben jullie huisdieren? Laat je kind dan voorlezen aan die vrolijke snuiters. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen aan huisdieren de leesvaardigheid bevordert.
 4. Blijf voorlezen! Ook kinderen die al zelfstandig kunnen lezen, vinden het vaak fijn om gewoon lekker te luisteren.
 5. Tijd voor bed? Maak een ritueel van een verhaaltje voor het slapengaan. Voorlezen of zelf lezen: een boek is de perfecte manier om te ontspannen na een drukke dag.
 6. Bezoek de bibliotheek. In een paleis vol boeken is voor iedereen wel iets te vinden!
 7. Koop af en toe een boek voor je kind. Ook zomaar. Op die manier laat je zien: lezen is een cadeau!
 8. Durf enthousiast te zijn over de boeken die je zelf leest of voorleest. Kinderen leren veel van vrolijke boekenpraatjes.
 9. Familie, vrienden, bekenden of collega’s met een grote boekenkast? Misschien mag je kind wel een leuk boek lenen!
 10. Maak leesvoer zichtbaar. Zorg dat er, op een vaste plek in huis, altijd boeken en tijdschriften klaarliggen. Zo hoeft een kind met leeshonger nooit te zoeken.
 11. Van cowboys tot piraten, van dinosaurussen tot insecten: over elk onderwerp bestaat een boek. Laat je kind lezen wat hij of zij zelf leuk vindt.

Lees heel de zomer lang!

Fietstweedaagse

Deze week waren we niet veel in ons kot… Donderdag vertrokken we om 8 uur stipt richting Sint-Niklaas voor de Snuffeldag in Da Vinci. Een

Lees meer»

Gedichten puberteit

Het 6de leerjaar. Tijdens de les zedenleer werd het thema ‘Puberteit’ besproken. Bijhorende opdracht: schrijf een gedicht bij je beginnende puberteit. Enkele voorbeelden: Je krijgt

Lees meer»