Vakantie lezen…

Lezen is leuk. Ook in de zomer. Met boeken beleef je avonturen, reis je de wereld over, leer je jezelf en je vrienden kennen, ontdek je de wonderen om je heen. En daar is de vakantie toch voor bedoeld?

Maar lezen is ook belangrijk. Kinderen die veel lezen, hebben een grotere woordenschat dan kinderen die minder lezen. En met betere leesvaardigheden worden ook de andere schoolvakken makkelijker.

Dat stopt niet in de vakantie. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomer niet lezen, bij terugkomst op school een daling in leesniveau vertonen. Kinderen die wel lekker blijven lezen, stijgen juist in leesniveau.

Ga op verkenning in je eigen boekenkast. Haal ook nieuwe boeken in huis. Ga naar de bibliotheek. Je kind kan er gratis boeken lenen.

Enkele lees-tips

 1. Speel onze boeken bingo!
 2. Zien lezen, doet lezen. Geef het goede voorbeeld, door te laten blijken dat je zelf ook graag leest.
 3. Hebben jullie huisdieren? Laat je kind dan voorlezen aan die vrolijke snuiters. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen aan huisdieren de leesvaardigheid bevordert.
 4. Blijf voorlezen! Ook kinderen die al zelfstandig kunnen lezen, vinden het vaak fijn om gewoon lekker te luisteren.
 5. Tijd voor bed? Maak een ritueel van een verhaaltje voor het slapengaan. Voorlezen of zelf lezen: een boek is de perfecte manier om te ontspannen na een drukke dag.
 6. Bezoek de bibliotheek. In een paleis vol boeken is voor iedereen wel iets te vinden!
 7. Koop af en toe een boek voor je kind. Ook zomaar. Op die manier laat je zien: lezen is een cadeau!
 8. Durf enthousiast te zijn over de boeken die je zelf leest of voorleest. Kinderen leren veel van vrolijke boekenpraatjes.
 9. Familie, vrienden, bekenden of collega’s met een grote boekenkast? Misschien mag je kind wel een leuk boek lenen!
 10. Maak leesvoer zichtbaar. Zorg dat er, op een vaste plek in huis, altijd boeken en tijdschriften klaarliggen. Zo hoeft een kind met leeshonger nooit te zoeken.
 11. Van cowboys tot piraten, van dinosaurussen tot insecten: over elk onderwerp bestaat een boek. Laat je kind lezen wat hij of zij zelf leuk vindt.

Lees heel de zomer lang!

algemeen
Joke De Backker

Kompascross maandag 27 juni

Vandaag was het zover! De jaarlijkse loopwedstrijd stond vandaag op het programma. We klommen over banken en sprongen over balken. Ook op de kleuterspeelplaats stonden

Lees meer»

Uitstap Lentefeest

Na het lentefeestje (voorstelling) op school en de gezamenlijke receptie met de eerste communicanten, telden we de dagen af … want we gingen nog op

Lees meer»
3de leerjaar
Els Van Daele

Sportdag – de Ster

Vandaag alweer een toffe sportieve dag, geregeld door juf Joke. Ditmaal trok de lagere school naar de Ster. Het 1e en 2e leerjaar deden dit

Lees meer»

Fiets(week)verslagje

De afgelopen week hebben we heel erg veel gefietst en geleerd! Op maandag trokken we onder een stralend zonnetje en met een strakke zijwind naar

Lees meer»