
In het kader van ons samenwerkingsproject ‘Wereldvliegers’ maken de leerlingen van het vijfde leerjaar kennis met de 5 wereldgodsdiensten en het Vrijzinnig Humanisme. Door dit project ervaren onze leerlingen de gelijkenissen en verschillen tussen de verschillende levensbeschouwingen. Interlevensbeschouwelijke dialoog is geen dialoog over verschillen en gelijkenissen. Het is vanuit het verschil op zoek gaan naar datgene wat verbindend is. Naar aanleiding van dit project bezochten we in Sint-Gillis de kerk Sint-Egidiuskerk en in Sint-Niklaas het Huis van de Mens en de moskee Al-Houda. Onze leerlingen kregen uitleg omtrent de levensbeschouwing, de structuur en de functies van de levensbeschouwelijke ruimtes. Het was een zeer fijne en leerrijke ervaring voor onze leerlingen.
Als afsluiter van ons samenwerkingsproject hebben de leerlingen het spel ‘Wereldvliegers’ gespeeld. Met dit spel kregen de leerlingen inzicht in de gelijkenissen en verschillen. En het maakte hen ook wegwijs in de diverse en multiculturele samenleving, waarin we de dag van vandaag in leven.
Hierbij delen we een aantal ervaringen van ons jonge maar kritische leerlingen:
“Het was een hele fijne ervaring. We hebben geleerd over het Christendom, Islam, Zedenleer, Boeddhisme en het Hindoeïsme. Het interessants vond ik toen we een bezoek brachten aan de moskee. Dat was heel leerrijk. Het was heel leuk om nieuwe dingen te weten te komen over de verschillende levensbeschouwingen.” (Stien)
“Ik vond het heel leuk om meer te leren over de levensbeschouwing van mijn klasgenoten. Ik heb geleerd dat we een beetje hetzelfde zijn. Ik vond het ook leuk om andere antwoorden te horen op onze levensvragen.” (Esila)
“ Het deeltje over de Islam en hun gewoontes vond ik heel leuk. Toen we naar de moskee gingen was ik betoverd. Ik vond het ook leuk om te zien wat de andere levensbeschouwingen doen in de klas.” (Leandro)
“ Ik vond het leuk om te weten dat er zo een mooie moskee was in Sint-Niklaas. Ik heb nieuwe dingen geleerd over Zedenleer. Ik vind het leuk om te weten waarover mijn vrienden leren.” (Tobe)


